Direktlänk till inlägg 23 januari 2008

Träningsdisciplin triathleter vs simmare!

Av Camilla Lindholm - 23 januari 2008 22:25

Något som förundrat mig mycket är hur träningsdisciplinen skiljer sig mellan triathlon och simning. Som triathlet tränar man ofta ensam utan ständig närvaro av tränare. Vi är vana vid dessa förhållanden (därmed inte sagt att de är önskvärda eller ens att föredra) och ger oss även ut i ur och skur utan att klaga nämnvärt - okej vi muttrar några sura ord men vi tränar ändå på. I fredags skulle träningshelgen börja med ett tränarlett simpass - kors i taket. Tyvärr råkade tränaren försova sig och uteblev, vilket kan hända den bäste. Då står man som idrottare inför två val, träna själva eller gå hem. För oss var det första alternativet självklart! För en simmare hade antagligen det andra valet varit lika självklart. Lars som har ett simmarförflutet har flera gånger berättat hur han och andra simmare rådvilla väntat länge på kanten och sedan gått hem om inte tränaren dykt upp. Vidare litar de blint på dennes förmåga att konstruera bra ändamålsenliga träningspass, varför de sällan heller funderar själv eller ifrågasätter tränaren. Inte undra på att de står handfallna om denne av någon anledning inte dyker upp. De vet ju inte vad de ska göra! Jag anser att tränare är bra och fullkomligt nödvändiga ifall man ska högprestera, men att undlåta sig att tänka själv eller lära sig av sin tränare är idiotiskt eftersom det är den egna kroppen det handlar om. Studier gjorda på idrottsgymnasier i Sverige har visat att just simmare är bland de mest övertränade inom alla idrotter. Hm, kanske har det något att göra med träningsfilosofi  och kultur som vaggat in idrottaren i en övertro på att tränaren vet allt om den enskilde idrottarens kropp och träning samt att en idrottare inte bör ifrågasätta? Själv kan jag tycka att det verkar lite farligt (vilket även visat sig historiskt också) och bekvämt att lägga sig själv i händerna på en individ, utan någon möjlighet eller vilja att själv påverka, men så är jag triathlet också :-).  Men jag kan även förstå att många tränare som är vana vid vetorätt och enväldig beslutsrätt kan känna frustration med en idrottare som jag. Men i längden torde resultatet och relationen idrottare - tränare bli bättre med en demokratisk ledarstil där även ledaren på sikt gör sig själv nästan helt överflödig.


En annan sak jag lagt märke till är att de "riktiga" simmarna och simtränarna inte verkar ta vår (läs triathleternas) träning på allvar. Det känns som de tror att vi enbart leker eftersom vi ofta saknar en tränare på kanten. Därmed är det tydligen helt legalt att hunsa med oss och be oss flytta på oss i tid och otid. Dessutom är de flesta av oss triathleter inte lika duktiga på att simma som de riktiga simmarna och därmed är tydligen vår träning inte lika viktig. En logik jag inte riktigt förstår. Vi borde väl istället träna ännu mer och lägga än mer tid på simträningen av just den nämnda anledningen. Dessutom kan vi vara grymma som triathleter för i slutändan är det triathlon och inte simning vi utövar.


 

Träningsmässigt så har jag idag cyklat en sväng och hann hem precis innan vädret blev allt för tråkigt (jag blev bara lite blöt). Eftersom min massör klagat på att mitt vänstra ben är för klent fokuserade jag hårt på att trycka lite extra med detta. Jag tycker att jag lyckades hyfsat. Idag var även första gången som jag spelade in min tur med Wayfinder Active. Efteråt kan man se exakt hur man cyklat, hur långt, antalet hm samt hur fort. Vill kan man en tid senare cykla samma sträcka igen, GPS:en talar om hur man ska köra. Häftigt va? Är ni sugna på att ladda hem programmet kan man göra det gratis på http://www.activeoutdoor.com. Efter cyklingen sprang jag en kort runda och senare på eftermiddagen åkte jag och Lars och simmade.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tove

24 januari 2008 11:15

Mer simning åt folket :)
Kram/ Tove

 
Ingen bild

Vesa

25 januari 2008 09:47

Mycket intressant och tänkvärd fundering.

 
Ingen bild

the voice in the ghetto

25 januari 2008 13:22

Ja!!!!, nu va d lite bättre
Först, det här med demokrati är en lyx vi nuförtiden unnar oss. Jag tycker osso att en ambitiös och förståndig människa som du kan få bestämma själv men många måste styras. Jag uppskattar andelen som måste styras i Malmö till ca 40%.

Därför borde varje människa få göra ett omfattande prov som visar om man fattar sammanhanget eller ej. detta kan vara nivågrupperat och vissa människor får bestämma allt själv medan andra lite mindre o vissa inget alls.

Ja, puss

 
Ingen bild

camilla

26 januari 2008 17:33

Nja jag säger som Churchill - demokrati är ett dåligt styrelsesätt, men tyvärr det bästa vi har. Jag råkar veta att du är en framtidsoptimistisk, generös, välvillig ung man som tror gott om de flesta. Kanske är det därför du skattat den andel av Malmös population som bör styras i underkant. Min egen bedömning ligger runt 50%. Och, vid närmre granskning visade det sig att samtliga berörda bestod av män! För mig var det föga förvånande :-)!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Camilla Lindholm - 13 augusti 2012 09:28

Tiden går och nästan hela sommaren har nu passerat. Långsamt blir jag bättre och denna vecka är det tänkt att jag ska börja träna lite lite mer vilket betyder en si så där 10-14h. Håll tummarna för att huvudet sitter kvar och armar och ben svarar - s...

Av Camilla Lindholm - 27 juni 2012 20:13

Först kommer ingenting, sen kommer ingenting och sen får man hela flaskans innehåll på tallriken. Det är väl det som brukar kallas för ketchupeffekten, eller som i mitt fall att det händer massor  av saker på en gång. Nu kan jag i och för sig inte hä...

Av Camilla Lindholm - 18 maj 2012 11:17

Phua vilken pärs det har varit. Efter magsjukan vars sviter fortfarande ger sig till känna genom en orolig och öm mage och lite andra besvär så börjar jag skönja ljuset i tunneln. I efterhand kan jag konstatera att det nog inte var jättebra att start...

Av Camilla Lindholm - 2 maj 2012 08:47

Såhär några dagar efteråt är det nästan komiskt det som hände i Holland. Tydligen var det inte meningen att jag skulle köra denna tävling - en favorit som jag vunnit 2år i rad. Strul har det varit en bra bit innan denna tävling men låt mig börja från...

Av Camilla Lindholm - 20 april 2012 11:10

och avsaknaden av att bara kila ner två trappor till ett framdukat frukost och middagsbord är total. Dagens ständiga fråga är numera - vad ska vi äta i dag då? Något som man kanske inte kan äta som huvudmål men ändock är fantastiskt gott är hemgjort ...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14 15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Blogginfo.se

RSS

Följ bloggen

Följ Camilla Lindholms tri-blogg med Blogkeen
Följ Camilla Lindholms tri-blogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se